Zasadowość organizmu : Test na Candida
Wieczorem stawiamy obok łóżka pół szklanki wody. Po obudzeniu natychmiast wypluj do wody to, co masz w ustach, nie zbierając śliny, wypluwając tylko to co uda się wypluć, nawet najmniejszą ilość.
Pozostawiamy płyn na 15 min, potem delikatnie zakręcamy wodą w szklance.
Jeśli plwocina zostanie na powierzchni – wszystko w porządku, kwasowość organizmu jest w normie.
Jeśli woda stała się mętna, oznacza to duże zakwaszenie organizmu.
Jeśli trzymając szklankę pod światło widzi się ,  że woda jest mętna, a plwocina zaczęła się rozchodzić wewnątrz wody w postaci „odnóży” schodzących w dół, oznacza to, że jest zaburzona równowagę Candidy.

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Wyrzucić:  wieprzowinę, szynkę, wołowinę, cielęcinę , dorsza, śledzie, jaja –SAME ŻÓŁTKA , ser żółty, kaszę jęczmienną, biały ryż  –   RYŻ  BRĄZOWY –LEKKO STRAWNY , makaron, płatki owsiane, ciasta, cukier, słodycze, czekolada, margarynę, rafinowane tłuszcze, oleje utwardzane, migdały, orzeszki ziemne, chrupkie pieczywo, konserwy, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, produkty lights   ,kawę, czarna herbatę i alkohol. Masło jest neutralne, można je jeść.

Wprowadzić do diety:  buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, sałatę, ogórki, kapustę, cebulę, czosnek, dynię, czarne porzeczki , cytryny, wiśnie, śliwki, agrest, gruszki, truskawki, jabłka, morele, figi, daktyle, ryż nieoczyszczony NAJLEPIEJ BRĄZOWY , szczypiorek, rzeżucha, majeranek, tymianek, rozmaryn, kasza gryczana, kasza jaglana, indyk.

Można bardzo łatwo przekonać się, jaki jest poziom Swojego  pH badając poranny mocz przed śniadaniem papierem wskaźnikowym dostępnym w aptekach.

Dobroczynne bakterie zawiera podobnież kapusta kwaszona.

Probiotyki  po wykończeniu candidy , w dużej dawce 10 kapsułek przez 10 dni tak żeby candida nie mogła wrócić. ProBiotics Polska W PŁYNIE

Produkty wysoko- i średnio kwasotwórcze (pH > 5 – 6,9) – ryby, jaja, mięso, wędliny, cukier, biała mąka i produkty na bazie białej mąki, ryż, sery żółte, czarna herbata, kawa, kakao i czekolada, piwo, orzeszki ziemne.

Produkty słabo kwasotwórcze (pH do 7) – kasza gryczana, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, twaróg, orkisz i produkty na bazie orkiszu.

Produkty neutralne (pH 7) – świeże masło i śmietana, jogurty naturalne, oleje

Produkty średnio i mało zasadotwórcze (pH 7 – 8) – zielona herbata, kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, oliwa oliwek, migdały, buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, ziemniaki, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), awokado, dojrzałe banany i winogrona, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki.

Produkty wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1) – grzyby – prawdziwki, kurki, ogórki, bakłażany, dynie, cukinie, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew, świeżo wyciskane soki warzywne, kiwi, arbuz, ananas, świeżo wyciskane soki owocowe, suszone owoce – daktyle, figi, rodzynki;